Library in Reference | Final Jury

arch202_final jury poster1_berilderensmsekarch202_final jury poster2_berilderensimsek

The second year of architecture is over with our final jury. This semester we worked with references and we designed a Library. I will explain the final version of my design.

Since the beginning, I kept the main references the same and they are Culturehouse in Arnhem and Tianjin Binhai Library. Then I added Slit House and Centro Botin Buildings to my reference list. arch202_final jury. reference sheet_berilderensimsek

Tianjin Binhai Library has a huge sphere on the center and it dominates the building, so it creates a volume around them. Also in upper levels, all rooms have visual relationship with this sphere. I used this quality as a metaphoric way. So in my proposal, instead of a sphere, a valley which is located in the middle of my site, dominates the building. Also, a stream crossing through the valley in the middle of the site. Therefore, spaces surround the valley and in this way visual relationship with the stream can be increased.

Culturehouse building has a special circulation system which is like an ‘interior street’. It creates a continuous public staircase and all other spaces intersect to this street. Therefore, this staircase is organizing the spaces and defines different functions in each floor. In my design, I created continuous space with stairs and I designed interior street for each part of my design. Because, my proposal has two parts and they are connected with a large bridge part. So circulation street starts near the stream and continue through the the building and they end up on the bridge part. That’s why, flow of the stairs directs people from the entrance to the bridge part which includes all book stacks.

My another reference is Centro Botin and in this building, a series of light walkways separate the two rounded volumes of the building and it creates a new public zone. The two lobed form provides connection between the park and the sea. So site conditions are similar to my proposal. Also, these two lobes have different functions. One of them is used as an educational center and the other one includes exhibition areas and galleries. Therefore, I used this quality for my design as a functional diagram. To refer the Centro Botin, I divided the building into two and these two parts are used for different functions. One of them is used for individual working and reading. The other one is social zone so this part is used for resting, group working and more flexible studying. Also, there is a cafe which is near the stream. The book stacks part which is a large bridge, connects these two different parts. Furthermore, according to my site data, there is a dense forest on the west side, so I designed the spaces and circulation street according to visual relationships.

Slit House has long slits that run along a thick wall, making the interior space open while providing enough privacy. The slits allow natural light to activate areas of the house during the slits varies its appearance momently according to weather, season and time. In my design, facade of the bookshelves part has many slits. Therefore, natural light will leak out between two book stacks. Also, I tried to create a rhythm with the slits.

Advertisements

Amsterdam Public Library

img_1549-e1559306659988.jpgI visited the Amsterdam OBA Library which is a public library with my sister. We saw all of the floors, spaces and I tried to analyze them in terms of their architectural characteristics. This library has a multi-functional quality. Because in this building there are cafe, theater part, large children’s areas, auditorium, book stacks and working spaces.

The aim of the architect is create a diverge building with multiple shaped sub volumes where overview and orientation can come together. So variety of circulation systems connects different functions of the spaces.

Base, middle and top of the building has different functions. When we enter the building, large atrium provides us direct to the main inner volume which is children’s zone or main circulation for the working areas. So base part of the building represents the fast and briefness and it has an urban and public character. If you choose to go children’s part, very large area welcomes you and it divided for some zones by circular book stacks and there are some flexible reading spaces that have visual relationship with the outside. In middle part of the library has books and working areas that are organized according to their characteristics and each floor has different quality. Moreover, on the top there are theater and auditorium areas. Also, the relationships between the interior and exterior are very balanced because, there are some small opening that look at the stream.

 

Jury Buddy Report| Buse Mert

buse jüri 200

buse jüri pafta 200

I was Buse Mert‘s jury buddy and I will explain her project, references and Jury’s comments.

Her main reference is Bishan Public Library. In this library, the pods cantilever from the main façade of the building. Also, they are isolated small scale reading areas and they have a visual relationship with outside. She used this reference to increase the visuality between the pods that are look at each other through the valley. Therefore she focused on the qualities of the topography that has two hills and valley. She designed two separate buildings that are interconnected with the bridges so that the pods can have a visual relationship with each other. One of the bridge works as both open and closed bridge. It connects different levels of the building.

Her second reference is Vasconcelos Library which, the multiple levels and bookshelves create the complexity and multidimensionality within the building. Bookshelves designed according to the grid. and they creates a dynamic void in the building. In her project, she designed a dynamic atrium which is defined by different floors. Also, she used a grid system for organization of the spaces. Her another reference is Cedar Rapids Public Library which spaces are differentiating according to the children’s, young adult and adult fiction areas. Her proposal has two separate buildings that are interconnected with the bridge. One of them is for children and the other one is for adults. Therefore, pods differentiate according to age and activities.

The jury members comment that her plans and sections are really good and legible. Organizations of the spaces are also successful and floor plans are working well. But the jury criticized that relationships between the successive floors are not strong on the vertical direction. So she should focus on the openings and enclosures of the facade more. Actually, some of the facades has double-high and variety of openings that are found valuable by jury. But she can use this quality for all sides.

 

Synthetic Biology in Architecture

In BIO 110 course, we prepared research paper and presentation about Living Architecture: How architecture and biology collide? and I researched the Synthetic Biology and its effects on Architecture.

Multidisciplinary teams and practices are generating projects that imply a future of ‘living buildings’ and metabolic materials. Rachel Armstrong who is a professor of experimental architecture at the University of Newcastle in England, and David Benjamin study to discover how the biology and architecture can be integrated in terms of sustainability and built environment. Synthetic biology is the design and construction of new biological parts, devices and systems and the re-design of existing natural biological systems for useful aims. Synthetic biology could provide sustainable approaches to the built environment. Rachel Armstrong is developing alternative methods that harness nature’s dynamic processes to amplify human creativity. She tries to discover how biological interactions could be used for architectural functions and materials. According to her researches, these materials uses biological processes to create light, heat and waste disposal in our homes. Therefore, living architecture (metabolic interactions) could be adapted into homes and cities in the future. Furthermore, architects may be able to program the DNA of a seed so that it grows into a building. Architects could design rules of growth, differentiation and material performance instead of design sections or plans. Because, buildings will be growth itself in the future.

 References:

Library in Reference|pre-jury 2

After the pre-jury I, we assigned the new information about our sites. My site is located in Çanakkale and it is a rural area. A stream crossing through the valley in the middle of the site and on the west side there is a dense forest and there are two roads on the north and east. In addition, on the south side there is a detached house. So according to these data I tried to adapte my design to the site.

arch202_prejury2_berilderensimsek_model4

As I mentioned before, in my design main references are Tianjin Binhai Library and Culturehouse in Arnhem. Also I added the Centro Bion which was designed by Renzo Piano. Tianjin Binhai Library has a sphere on the center and it dominated the building. all the spaces surrounded it and it creates volume around them. Therefore, I surrounded the valley and the stream with spaces to increase the visual relationships.

Culturehouse building has a special circulation system which is like a ‘interior street’. It creates a continuous space and all other spaces intersect to the street. I tried to use this quality for my design.

Furthermore, Centro Bion Centre has the two-lobed form and in the middle there is a public walkway. One of the lob used for auditorium and educational center and other one has exhibition galleries. So in my design, I divided the building into two and in the center there is a stream. One part used for social activities and other one is used for individual working areas and reading areas. These two part of the building combine with a bridge which is a book stacks part.

 

0001 (2)

0001 (3)

Amsterdam Trip

IMG_0737.jpg

On 11 April I went to the Amsterdam for 4 days with my mother and sister. First day we visited around the hotel and I saw some of the canals and traditional houses. Then we went to Dam Square and Central station which are centered places in Amsterdam and the important and old buildings are located in there. Next day we went to Artis Zoo which has a huge area and variety of animals have natural areas in there.

Next day, I went to Amsterdam OBA Library which is a public library and NEMO Science Museum which was designed by Renzo Piano. They are modern buildings and they have central location. Furthermore, we visited the Van Gogh Museum, Stedelijk Museum and Rijks Museum. These museums have different qualities in terms of their architectural concepts. Many museums are located in the same square so tourists can easily visit all of them.

IMG_1892

IMG_2017 (1)With this Amsterdam trip, I had a chance to see different types of buildings and I tried to understand their qualities. Also, we can easily travel this city with public transportation and I had a very enjoyable time in there.

Library in Reference |prejury I

As I mentioned before, I have references to the Tianjin Binhai Library and Culturehouse in Arnhem. According to my analysis, Culturehouse has a special circulation system which is like an ‘interior street’. It also located to the single axis of the building. It creates a continuous space and all other spaces and floors intersect the street. I thought that What if the staircase covers the building with street idea instead of dominant single axis? Therefore I created 2 circulation street and they are connected to each other with some floors so I tried to make a loop.

Tianjin Binhai Library has a sphere on the center and it dominates the building. It creates a volume around them. In upper levels, all rooms have a visual relationship with that sphere. When I adapted this reference to my proposal I thought that What if this closed volume opens to the outside and instead of sphere, valley dominates the building? So I surrounded the valley with spaces and I tried to increase the visual relationships.

When I combined these two different references, the interior street idea supports the defining the main void of the building which is a valley part. I located the spaces like a layered way so it provides visual relationship between the spaces and the void.

According to the critics in prejury, my void idea and its adaptation of the topography is powerful but I should increase the definitions of the street idea. Because it isn’t looks like a street so I will try to make it more continuous. Also it can be integrated to  inside.0001 (1)

0001 (2).jpg

 

Library in Reference |React to site

After we made our analysis of the buildings, we started to our final project which is Library in Reference. For this project, we have to use our analysis to refer and quote for our proposals. We started to think of ‘what is quotation in an architectural manner?’. I chose the Culturehouse in Arnhem as a quotation and I tried to refer to the Tianjin Binhai Library for my design proposal. In Culturehouse, there is an idea of ‘interior street’ and staircases creates a continuous space. So I tried to use this idea. Also, in Tianjin Binhai Library, in the center there is a sphere and it dominated the whole building. I tried to adapted this idea to my topography.

site data

We were assigned to adapted our proposals to the site. So we were given a site data randomly and my site is rectangular and it has a valley in the center. I can use the slops of the this topography for creating different levels of the building.

 

Antonio Sant’Elia _ ‘The Messagio’

In Arch222 course (History of Architecture II), we divided into groups of two and we prepare presentations. This week, I worked with Gülce Halıcı. We were assigned to make presentation about the text that was given to us. Our text is related to Antonio Sant’Elia and his ‘The Messagio’. We researched the author and other important persons to understand the Futurist Movement.

Here is our presentation;

This slideshow requires JavaScript.